Fazla yağ ve bilinçsiz spor sperm düşmanı!
Kas gelişimi için kullanılan ve anabolik steroidler olarak bilinen destek ürünler, normal yollarla baba olma şansını belirgin şekilde düşürüyor
Anabolik steroidler olarak bilinen bu ürünlerin baba olma şansını düşürdüğünü belirten Eurofertil Tüp Bebek Merkezi’nden üroloji uzmanı Dr. Alper Eroğlu, son 10 yıl içinde kısırlık oranlarının arttığını, erkek faktörünün de bunda yüzde 40-50 oranında rol oynadığını vurguladı.
Dr. Eroğlu, sperm üretimi ve sperm kalitesinin her geçen yıl daha da azalmasıyla birlikte yardımcı üreme yöntemlerinden faydalanarak çocuk sahibi olan çift sayısının da bununla orantılı olarak artış gösterdiğini belirtti. Sperm kalitesindeki kötüye gidişin altında birçok faktörün rol oynadığını ifade eden Dr.
Eroğlu şu bilgileri verdi:
“Vücut yağ oranımızın yüksek olması kan testosteron seviyesinde düşüşe neden olur. Çünkü testosteron hormonu yağ hücrelerinde aromatize olarak kadınlık hormonu olan östrojene dönüşebilmektedir. Düzenli olarak spor yapan erkeklerde kas kitlesinde artış ve yağ oranındaki azalmayla beraber kan testosteron seviyelerinde doğal yolla salgılanan testosteron hormonu artış gösterir. Ayrıca mutluluk hormonu olarak bilinen beta-endorfin ve dopamin hormonları spor yapmakla artar ve bu da kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Ancak ağır spor dallarıyla uğraşan erkeklerde (günde 13 kilometrenin üzerinde koşan maratoncular, halterciler, profesyonel sporcular vs.) testosteron hormonu düzeyi, sperm üretimi ve kalitesinde gözle görülür bir düşüş saptanmıştır.“
DIŞARIDAN TESTOSTERON TAKVİYESİ ALMAYIN!
Dr. Alper Eroğlu’na göre, testosteron hormonunun doğal olmayan yollarla vücuda dışarıdan alınması doğru değil. Birçok spor dalında kullanılan ananabolik steroidler testosteron seviyesinde normalin üstünde artışa ve başlangıçta cinsel fonksiyonlarda performans artışına neden oluyor. Ancak orta ve uzun vadede doğal yollarla vücudun salgılamış olduğu testosteron düzeyi normalin çok altına düşerek testis hacimleri zamanla azalıyor. Sperm üretimi ise bu durumdan çok daha ağır etkileniyor. Bu ilaçların kesilmesinden ancak 4-6 ay sonra sperm üretimi başlıyor.
SPERM SAYISINI VE KALİTESİNİ ARTIRAN VİTAMİNLER
Zayıflamak için daha düşük kalorili beslenmek ve öğün sayısını azaltmanın en sık yapılan hatalardan olduğunu hatırlatan Dr. Alper Eroğlu, “Metabolizma hızını artırmak ve yağ yakımını hızlandırmak için gün içinde çalışma temponuza göre 4- 6 öğün tüketin, mutlaka dengeli beslenin” uyarısında bulundu.
Özellikle sperm üretimi için de gerekli olan ve vücudumuzda sentezlenmeyip dışarıdan besin olarak alınması gereken esansiyel aminoasitlerin uygun dozlarda alınmasının önemine de dikkat çeken Dr. Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Vitamin-mineral desteği ve bazı antioksidan ajanların kullanılması spor performansımızı artırmakla kalmaz; üreme kapasitemize de olumlu katkılar sağlar. Özellikle A, C, E, B12 vitaminleri, Ko-Enzim Q10, Asetil-L-Karnitin, likopen, folik asit, çinko ve selenyum içeren ürünlerin uygun dozlarda, uzun süre ve düzenli kullanımında sperm sayısı ve kalitesinde belirgin artışlar olduğu rapor edilmiştir."
0 yorum:
Yorum Gönder