Labels

About Me

Haberi çeşitli kaynaklardan sorgular ve ziyaretcilerine en doğru haberleri paylaşır.Haberi kaynağına soracaksın... Habersor editoru

Doğalgaz da Merkezi sistem mi ekonomik yoksa kombili sistem mi?

| 30 Mayıs 2014 Cuma |

Apartmanlarda Merkezi sistem mi olsun Kombili bireysel sistem mi?

Dört bloklu bir sitede oturuyorum. Kaloriferimiz kömürlü. Ancak iki blok iki sene önce bizden ayrıldı kombili sistem doğalgaza geçti.

 Şimdi diğer iki blokta da 15 kişi doğalgaza geçiş istiyor, bunların dışında kalanlar istemiyor. Burada kimin dediği olur?

Çok merak ediyorum, biz toplu yaşanan yerlerde hiç huzurlu yaşayamayacak mıyız? Nedense bizde toplum olarak demokrasi anlayışı yerleşmedi. Yani çoğunluğun isteğine uymak mümkün değil gibi. Herkes kendi bildiği gibi yaşamak istiyor. Bu mümkün değil. Şimdi bunları ne için söylüyorum anlayacaksınız. Bir kere toplam inşaat alanı 2000 metrekarenin altında yapılarda ısı sisteminin değiştirilmesi için sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar almak lazım.

2000 metrekarenin üzerindeki yapılarda merkezi sistemden ferdi sisteme geçmek için ise tüm bağımsız bölüm maliklerinin kabulü lazım. Sizin binaların toplam inşaat alanı 2000 metrekarenin altında ise sayı ve arsa payı oranı ile alınacak kararla kombiye geçilebilir. Toplam inşaat alanı 2000 metrekarenin üzerinde ise tüm kat maliklerinin oyu gerekecektir. Oysa sizinkiler kendilerinden herhangi bir toplantıda karar almadan merkezi sistemden ayrılmışlar.

 Peki bu halde ne olur? Şu olur. Yasaya uygun olmadan yapılan böyle aynlmalarda sizler merkezi sistemde yapılan masraflan onlara da paylaştırırsınız. Zira yasa dışı ayrılma nedeni ile onlar bu borçtan kurtulmaz, yakıt bedeli onların da borcudur. Böylece hem kendi evlerinin özel yakıt masrafını öder hem de sizin ortak yakıt giderinizi öder. Bir de kendilerine şunu sormanızı öneririm. Acaba merkezi sistemle ısınma mı daha iyiydi yoksa kombi ile ferdi ısınma mı?

Her ne kadar merkezi sistem ekonomik diyen uzmanlar var ise de bizim şart ve yaşam koşullarımızda kültürel yapımıza en uygun sistem apartmanlarda metrekare ne olursa olsun kombili bireysel sistemdir.Böylece ne kadar yakarsan kullandığın doğalgazın parasını ödersin.Kafanda rahat olur.Ne kul hakkına girersin nede komşuların ile papaz olursun.

Böylece sıcak havalarda evinde don gömlek gezen İhsan beyle sıcaktan patlayacak duruma gelen Ayten teyze özellikle ılık geçecek bahar aylarında hergün ağız dalaşı yapmak zorunda kalmazlar.

Yapın apartmanınızda oylamayı alın kapı gibi bireysel doğalgaz kullanmak istiyoruz diye kararı  sen sağ ben selamet.Ha bazı uyanık komşular buna itiraz edeceklerdir.Artık onları ikna etmekte size kalmış.

Hadi sıcak sıcak oturun kombiyi de fazla açıp bu kez faturayı görünce kara kara düşünmeyin.


0 yorum:

Yorum Gönder

Search

Labels