Labels

About Me

Haberi çeşitli kaynaklardan sorgular ve ziyaretcilerine en doğru haberleri paylaşır.Haberi kaynağına soracaksın... Habersor editoru

Gelecek origami robotların elinde olacak.

| 9 Ağustos 2014 Cumartesi |

Japonların kağıt katlama sanatı origamiden esinlenen bilim insanları, kendi kendine katlanabilen, açılabilen ve yürüyebilen bir robot geliştirdi.


ABD’li araştırmacılar, insan müdahalesine gerek duymadan, kendi kendine katlanıp açılarak şekil alabilen robotlar geliştirdi. Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bilim insanları tarafından Science bilim dergisinde yayımlanan bir makalede, robotların kendi kendine daha önce belirlenen çizgiler üzerinde katlanarak, ayaklanabildikleri açıklandı.

 Japon kağıt katlama sanatı origamiden esinlenerek dizayn edilen robotlar, Sert kağıt benzeri 5 yassı katmandan oluşan robotun bazı katmanları sert. Bazıları ise pilden enerji alan elektrik liflerinin ısıtmasıyla esneyen polimerden oluşuyor. Isınan polimerler de bu özelliğiyle robotun orijinal şekline geri dönmesini, 4 dakika gibi bir sürede masanın üzerinde dümdüz haldeyken, katlanarak kalkmasını ve yürüyen bir robot haline gelmesini sağlıyor.

Zor işler ona verilecek

Harvard’daki araştırmanın başındaki isim olan Prof. Robert Wood, orgiami robot hakkında şunları söyledi: “İnsanların istedikleri şeyler için karmaşık yapılar inşa etmelerini sağlayacak araçlar yapmaya çalışıyoruz. Uzay keşifleri ya da uydular için barınaklar ve yapıların kendi kendilerine harekete geçtiklerini düşünün. Uzay çalışmaları, çevre kirliliği yaşayan ya da savaş olan bölgelere insani yardımın ulaştırılması gibi lojistik desteğin zor olduğu işlerde kullanıldığını düşünün. Bunlar için çok uygun.”

Uzmanlar da robot dizaynında çığır açıcı olduğunu düşündükleri origami robotun hayatlarımızı kolaylaştıracağını düşünüyor. Bir şekilde başka şekiller alabilen ve kendi kendini kolayca kurabilen bu robotlar, geleneksel makine ve robot üretiminin pahalı, 3D yazılım yönteminin de kitlesel üretim için yavaş olması nedeniyle, daha ucuz maliyeti ve üretimindeki hız nedeniyle robot endüstrisinin de benimseyeceği yol gibi görünüyor.


0 yorum:

Yorum Gönder

Search

Labels