'Ne zaman emekli olurum?'sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizde bulunan linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.
4A için “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması SSK kapsamında değerlendirilen vatandaşlarımızın emekli olacakları tarihe yakın bir bilgi almaları için hazırlanmış bir uygulama
“Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması SGK tarafından hazırlanan bir uygulama olup, kişilere emeklilik tarihleri konusunda aydınlatıcı bir bilgi verme amacındadır. Peki, “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması nasıl kullanılır?
Erken emeklilik vatandaşlarımızın, özellikle de yaşa takılan (EYT) vatandaşlarımızın emeklilik durumlarını düzenlemelerle yaş şartını doldurmak zorunda kalmışlardır. Ancak, torba yasa kapsamında açıklanan bir yasa ile çalışanlarında erken emeklilik konusunda umutları tekrar yeşermeye başlamıştır. Fakat, erken emeklilik konusunda emeklilikte yaşa takılanların durumları da pek de iç açıcı değil. Çünkü, torba yasa kapsamında erken emeklilik beklentileri ve Maliye Bakanlığı’ nın açıklamaları incelendiğinde geri adım atıldı, sadece sağlık kapsamında bu alanda etkin olabilecekleri ifade edildi. Ayda sadece 42 TL ücret ödenmesiyle, erken emeklilik elde edilemese de, sağlık hizmetlerinden yararlanma kolaylaştırıldı.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM TIKLA HESAPLA
Erken emeklilik beklentisi içinde olan vatandaşlarımızın ya yaşları erken emeklilik kapısında şartlara uyuyordur, prim gün sayıları dolmamıştır, ya da prim gün sayılarını doldurmuşlardır ve erken emeklilik için fırsat bekliyorlardır tabi ki, yaş doldurmaları da gereklidir.
Prim gün sayıları dolu olan ancak yaşlarının dolmasını beklediğimiz vatandaşlarımız erken emeklilik konusunda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ve erken emeklilik düşünenler sınıfına dahil olmaktadır. Erken emeklilikte prim gün sayısını dolduramayıp da yalı tutanlar ise erken emeklilikte, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sınıfına dahil olmayıp, doğum borçlanması, askerlik borçlanması gibi borçlanmalar ile prim gün sayılarını doldurabilirler. Tabi ki bu erken emeklilik kapsamında borçlanmaları gerçekleştirebilirler, fakat bu borçlanmaların şartlarını yerine getirmeleri erken emeklilik fırsatı için gerekmektedir. Üstelik bu borçlanma ile “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasında olduğu gibi prim sayılarını yükselterek erken emeklilik fırsatlarından yararlanabilirler.
Doğum borçlanması ile erken emeklilik için vatandaşlarımızın yerine getirmesi gereken üç şart vardır. Kısaca bu şartlara değinelim. İlk olarak sigortalı olma sürenizin doğum yapmadan önce olması erken emeklilik için önemli bir şarttır. Daha sonra, borçlanma yapacak çocuğun erken emeklilik için, borçlanma süresince yaşaması gereklidir.
Erken emeklilikte doğum borçlanmasının üçüncü şartı ise kadın sigortalı üzerine herhangi bir borçlanma yapılmaması gerekmektedir. Ayrıca, borçlanma yapılacak çocuk, bir talihsizlik üzerine vefat ederse, yaşadığı süre boyunca borçlanma yaparak erken emeklilikten faydalanabilirler.
Erken emeklilikte doğum borçlanması yapacakların toplam iki çocuktan olmak üzere, dört yıl ile erken emeklilikten faydalanabilirler.
Askerlik borçlanması şartları da doğum borçlanması durumuna benzemektedir. Askerlik borçlanması da sadece prim sayılarını yükselterek erken emeklilik fırsatı yaratabilir. Bunun gibi durumlarda erken emeklilik adına sadece prim gün sayısı etki edebilecektir.Fakat, askerden önce sigortalı olmanız gibi bir özellik aranmamaktadır. Askerlik yaptığınız sürenin istediğiniz kadarını borçlanabileceksiniz.
Ne Zaman Emekli Olabilirim?
“Ne zaman emekli olabilirim?” soruları akılları aşırı derecede karıştırırken, akılları karıştıran bu sorun için uygulamalar hazırlanmıştır. Erken emeklilik, maluliyet ya da yaş şartlarınıza bağlı olarak “Ne Zaman Emekli Olabilirim?” uygulamasıyla emekliliğinizi hesaplayabilirsiniz.4A için “Ne Zaman Emekli Olurum?”, 4B için “Ne Zaman Emekli Olurum?”, 4C için “Ne Zaman Emekli Olurum?” olmak üzere üç adet uygulamayı anlatacağız.
4A “Ne Zaman Emekli Olabilirim?”
4A için “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması SSK kapsamında değerlendirilen vatandaşlarımızın emekli olacakları tarihe yakın bir bilgi almaları için hazırlanmış bir uygulama olan “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması sadece bilgilendirme amaçlıdır. “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması SGK tarafından hazırlanan bir uygulama olup, kişilere emeklilik tarihleri konusunda aydınlatıcı bir bilgi verme amacındadır. Peki, “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması nasıl kullanılır?
Öncelikle ayrıntılı bir bilgi edinmeniz için hazırlanmış linkleri tıklayınız. Açılan bilgiler eşliğinde yönlendirmeleri takip ederseniz, “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasına erişebilir ve normal ya da erken emeklilik gibi konularda bilgi alabilirsiniz. Yine de sizlere nasıl yapılacağını anlatalım.
İlk olarak “Ne Zaman Emekli Olurum” uygulamasına sizden istenen bilgileri doğru ve eksiksiz bir biçimde girmelisiniz. Erken emeklilik hesaplamalarınızın emekliliğe olan etkilerini de bu “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasıyla görebilirsiniz. “Ne Zaman Emekli Olurum” uygulamasında ilk olarak cinsiyetinizi, doğum tarihinizi, hizmete başlama tarihinizi giriniz. “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasında daha sonra özel durumlarınız varsa işaretleyiniz. Bu özel durumlar erken emeklilik hesaplamalarınız için kullanılacaktır. Kalan bilgilerinizi doldurmak zorunda değilsiniz. Ne kadar doğru ve eksiksiz bilgi girerseniz, o kadar gerçeğe yakın cevaplar alırsınız, özel durumlarınızı belirtmeniz ise erken emeklilik konusunda sizi en azından fikir sahibi yapacaktır. “Ne Zaman Emekli Olurum?”uygulamasının sonuç verebilmesi için bir de “Sorgula” butonuna tıklamanız gereklidir. Cevap alabilmeniz için bilgilerinizi dikkatli bir şekilde doldurmuş olmanız çok önem arz ediyor.
SSK “Ne Zaman Emekli Olurum?” Uygulaması Nasıl Çalışır?
SSK “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasında yapılan hesaplamalar üç tarihe göre ayarlanmaktadır. “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasını üç tarihe göre baz almak gerekmektedir. “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasının hesaplanışı 08.09.1999 öncesi, 08.09.1999 ile 01.05.2008 arası ve 01.05.2008 tarihi sonrası olarak hesaplayabiliriz.
08.09.1999 Tarihinden Önce “Ne Zaman Emekli Olurum?” Uygulaması SSK Hesaplama Prensibi
Bu tarihlerde “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasının hesaplama prensibi “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasının yasalar gereği hesaplama şekli bazı şartlara bağlıdır. Bu tarihler “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması hesaplamaları nasıl yapılır, açıklayalım.
İlk olarak “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulanmasında da, normal hesaplanmasında da ilk olarak yaş ve prim gün sayısına bakılır. Bu tarihlerde emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), yaş haddi ile erken emeklilikten 3600 gün ile normal emeklilikten ise 4500 gün ile emekli olunur. Ayrıca, “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması ve asıl hesaplamada kadınlar için 40-56 yaş arasında, erkekler için de 44-58 yaş aralığında emekli olunabilmektedir. “Ne Zaman Emekli Olabilirim?” sorusu için linkteki yazıyı okumanız tavsiye edilir.
08.09.1999-01.05.2008 Tarihleri Arasında“Ne Zaman Emekli Olurum?” Uygulaması SSK Hesaplama Prensibi
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için erken emeklilik fırsatı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı ile “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması ile de hesaplamalarda beklenebilir. Ayrıca, “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasında yaş haddinden, erken emeklilik için 4500 gün, normal emeklilik içinse 7000 gün ile emekli olunabilmektedir.
01.05.2008 Tarihinden Sonra“Ne Zaman Emekli Olurum?” Uygulaması SSK Hesaplama Prensibi
Kadınlarda yine 58, erkeklerde 60 yaş şartı aranmakta olan “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması ile emeklilik hesaplaması, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) bu yaş şartlarını yerine getirdiklerinde 5400 gün ile yaş haddinden erken emeklilik ile, 7200 gün ile de normal emeklilik ile emekli olabileceklerdir.
4B “Ne Zaman Emekli Olabilirim?”
BAĞ-KUR kapsamında değerlendirilen kişilerin “Ne Zaman Emekli Olurum?” sorularına çare olup, cevap veren bir uygulamadır. Uygulamayı nasıl kullanacağınızı açıklayalım.
BAĞ-KUR “Ne Zaman Emekli Olurum?” Uygulaması Nasıl Çalışır?
BAĞ-KUR “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması 2008 yılından sonra SGK nın tek bir çatı altında toplanması ile birlikte tüm kurumlarca, emeklilik yaşından erken emeklilik şartlarına kadar aynı olan bir uygulamadır. “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması ile 4A’ dan 4B’ ye, 4B’ den 4C’ ye kadar tüm kurumlarca uygulanmaktadır.
01.10.1999 tarihi itibari ile hem “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması hem de gerçek hesaplamalarla, 9000 gün ve 23 yıllık süre ile emekli olunabiliyordu. “Ne Zaman Emekli Olabilirim?” sorusuyla birlikte cevaplayabileceğiniz, “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasını kullanarak öğrenebilirsiniz. 2008 yılından sonra ise “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasının cevabı yaş şartına bağlı belirlenmeye başlandı. 2048 yılında ise “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasının cevabı herkes için 65 yaşında emekli olacaksınız halini aldı. 9000 şartını yerine getirmeyenler ise 5400 gün ve 55 yaş ile erken emeklilikten faydalanabilirler.
4B “Ne Zaman Emekli Olurum?”
“Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasında bulunan emeklilik türü, cinsiyet bilgilerinizi seçiniz. “Ne Zaman Emekli Olabilirim?” sorunuzun cevaplanması için ise “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasında, özel durumlarınız varsa ikinci kısmı da doldurunuz. Yurt dışından emeklilik için ise son kısımdaki seçeneği seçip, “Gönder” butonuna tıklayınız.
4C “Ne Zaman Emekli Olabilirim?”
“Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasının 4C ayağında da durum öncekilerden farksız değil. Akıllarında “Ne zaman emekli olabilirim?” sorusu ile gezen vatandaşlarımız “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasını kullanabilirler.
Emekli Sandığı “Ne Zaman Emekli Olurum?” Uygulaması Nasıl Çalışır?
Emekli Sandığı “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması da belirlenen kurallara göre belirlenir. Diğer “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamalarından farklı olarak daha ayrıntılı hesaplamalar içerdiğinden direk, “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulamasının anlatımına geçelim.
4C “Ne Zaman Emekli Olurum?”
“Ne zaman emekli olurum?” hizmete başlama ve bitiş tarihlerini sisteme ekleme durumunuz ile doğum tarihi, cinsiyet gibi bilgilerinizi sisteme girmelisiniz. Daha ayrıntılı bir bilgiye ulaşmak istiyorsanız yukarıda anlatılan linkleri kullanabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder